Olet tässä

Koronarokotukset

Selänteen alueen asukkaiden koronarokotukset ovat käynnissä. Rokotus annetaan kaikille 12 vuotta täyttäneille. Rokotusväli on kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

THL on ohjeistanut alueita aloittamaan kolmannet rokoteannokset voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille. Kolmansien rokoteannoksien antaminen tälle kohderyhmälle aloitetaan Selänteessä välittömästi. 

Kolmas rokoteannos annetaan niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Voimakkaan immuunipuutteiseksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

  • Elinsiirto
  • Kantasolusiirto
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan kolmen annoksen rokotussarjaa. Tutkimusten mukaan voimakkaasti immuunipuutteisilla vaste kahden rokotteen sarjalle jää usein puutteelliseksi. Kolmas rokoteannos täydentää heidän suojaansa.

Rokotussarjan kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen antamista myös niille henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteen 3-4 viikon annosvälillä. Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei kuitenkaan toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta.

Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos, ellei sille ole lääketieteellistä estettä. Lisätietoa THL:n tiedotteessa.

Rokotukseen voi tulla ajanvarauksen kautta tai hakeutumalla ajanvarauksettomaan walk in -rokotukseen.

Ajanvarauksettomaan walk in -rokotuspäivään rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Lisätietoa ja walk in -päivien aikataulut löytyvät Selänteen https://www.selanne.net/koronarokotus-ajanvaraus.

Ajan koronarokotukseen voi edelleen varata netissä https://www.selanne.net/koronarokotus-ajanvaraus. Tai puhelimitse tiistaisin klo 9-14 p. 044 770 0702, kuuntele ohje ja valitse numero kaksi (2), koronarokotukset, sinulle soitetaan takaisin.

Koronarokotukset lapsille ja nuorille

Koronavirusrokotusta suositellaan Suomessa tällä hetkellä kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

Nuorilla koronatauti on lähes aina lievä, mutta myös terveillä nuorilla voi esiintyä vakavaa ja sairaalahoitoa vaativaa tautia. Tietyt sairaudet lisäävät myös lapsen tai nuoren riskiä sairastua vakavaan koronatautiin. Rokote antaa erittäin hyvän suojan koronavirusta ja koronatautia vastaan. Rokote vähentää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen, ja nuori voi rokotettuna suojata myös muita.

Suomessa alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Tarkkaa ikärajaa itsenäiselle päätöksenteolle ei ole määritelty, vaan arvio tehdään tapauskohtaisesti. 

Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan, tai hän ei halua itse päättää asiasta, rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Tarvittaessa voitte tulostaa lomakkeen: Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiseen. Lapsi tai nuori voi tuoda sen mukanansa rokotukseen.

Lue lisää THL:n sivuilta koronarokotuksesta lapsille ja nuorille:

Tietoa koronarokotuksesta 12–15-vuotiaalle nuorelle

Tietoa 12–15-vuotiaan huoltajalle

Tietoa koronarokotteesta:

Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotteesta (THL)

Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotteesta (FIMEA)

Koronarokotteet Suomessa (STM)

Tietoa koronavirusrokotteesta (ECDC)