Olet tässä

Koronarokotukset lapsille ja nuorille

Koronavirusrokotusta suositellaan Suomessa tällä hetkellä kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

Nuorilla koronatauti on lähes aina lievä, mutta myös terveillä nuorilla voi esiintyä vakavaa ja sairaalahoitoa vaativaa tautia. Tietyt sairaudet lisäävät myös lapsen tai nuoren riskiä sairastua vakavaan koronatautiin. Rokote antaa erittäin hyvän suojan koronavirusta ja koronatautia vastaan. Rokote vähentää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen, ja nuori voi rokotettuna suojata myös muita.

Suomessa alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Tarkkaa ikärajaa itsenäiselle päätöksenteolle ei ole määritelty, vaan arvio tehdään tapauskohtaisesti. 

Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan, tai hän ei halua itse päättää asiasta, rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Tarvittaessa voitte tulostaa lomakkeen: Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiseen. Lapsi tai nuori voi tuoda sen mukanansa rokotukseen.

Lue lisää THL:n sivuilta koronarokotuksesta lapsille ja nuorille:

Tietoa koronarokotuksesta 12–15-vuotiaalle nuorelle

Tietoa 12–15-vuotiaan huoltajalle

Koronanäytteenotto

Koronavirusinfektion oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, nuha, kurkkukipu, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli. 

Alle 12-vuotiaalta oireiselta henkilöltä otetaan näyte seuraavissa tapauksissa:

 • Tiedossa oleva koronavirusaltistus edeltävän kahden viikon aikana.
 • Lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole kahden rokotteen tai sairastetun taudin+rokotteen antamaa suojaa.
 • Koronavirusoireiden vuoksi hoidon tarpeen arvioon hakeutuvat.

Saman perheen yhtä aikaa sairastavista riittää yhden henkilön testaaminen. Kaikkia perheenjäseniä ei ole tarpeen testata. Jos näyte on positiivinen, testataan kaikki perheen oireiset (altistuneita).

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Oireisena lapsen ei kuitenkaan tulisi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa väistyvät, hänen ei tarvitse mennä testiin, vaan hän voi palata varhaiskasvatukseen.

Näyte otetaan yli 12-vuotiailta henkilöltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, mikäli henkilö on:

 • Rokottamaton.
 • Saanut vain yhden rokoteannoksen, eikä aiemmin todettu COVID-19-infektiota.
 • Rokottamaton, joka on sairastanut COVID-19-infektion yli 6 kuukautta aiemmin.

Yli 12-vuotiaalta oireiselta henkilöltä, joka on saanut kaksi koronarokotetta (toisesta rokoteannoksesta yli viikko) tai jolla on aiemmin todettu COVID-19-infektio ja on annettu vähintään yksi koronarokotus, otetaan näyte seuraavissa tapauksissa:

 • Kaikki koronavirusoireiden vuoksi hoidon tarpeen arvioon tulevat.
 • Tiedossa oleva koronavirusaltistus edeltävän kahden viikon aikana.
 • Sote-työntekijät.
 • Henkilöllä on hoito/perussairaus, jonka vuoksi rokotesuojan epäillään olevan heikko (esim. aktiivissa syöpähoidossa olevat potilaat, hemodialyysipotilaat).
 • Potilaalta, joka otetaan sairaalahoitoon koronavirusoireiden vuoksi ja poissulkututkimuksena silloin, kun potilaalla on lieviä koronaan sopivia oireita, mutta vuodeosastolle ottamisen syy on muu.
 • Potilaat, jotka sairastuvat osastohoidon aikana koronavirusinfektion oireisiin.

Jos epäilet Koronavirus tartuntaa, tee oirearviokysely Omaolo-palvelussa