Olet tässä

Koronarokotus ajanvaraus

Ensimmäinen ja toinen rokote

Koronarokotus annetaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille sekä 5-11-vuotiaille lapsille. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Sähköisen ajanvarauksen kautta voit varata ajan 1., 2., 3. ja 4. rokotteeseen.

5-11-vuotiaan rokotukseen tulee varata aika. Huoltaja voi varata rokotusajan sähköisen ajanvarauskalenterin kautta.12-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat varata ajan rokotukseen tai saapua walk-in rokotukseen.

Ensimmäisen koronarokotuskerran yhteydessä annetaan tarvittaessa aika toiseen rokotukseen. Toinen rokoteannos voidaan antaa, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa. 

Kolmas rokote

 • 2. ja 3. rokotteen väli 60 vuotta täyttäneillä sekä muilla aiemmin määritellyillä riskiryhmillä (18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka kuuluvat (riskiryhmä 1 ja riskiryhmä 2) 3–4 kuukautta. 
 • 18-60-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 4–6 kuukautta. 
 • voimakkaasti immuunipuutteiset (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat), kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Katso lisätietoa: Immuunivastetta voimakkaasti heikentävät sairaudet ja tilat. Voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt ovat oikeutettuja myös neljänteen rokoteannokseen, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Alle 30-vuotiaat miehet saavat kolmantena rokoteannoksena THL:n ohjeistuksen mukaisesti vain BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Jos olet sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta, niin et tarvitse tämänhetkisen tiedon mukaan kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

Rokotusvälit

 • 1. ja 2. rokotusten väli on minimissään 6 viikkoa.
 • 2. ja 3. rokotusten väli 60 vuotta täyttäneillä sekä aiemmin määritellyillä riskiryhmillä (riskiryhmä 1 ja riskiryhmä 2) 3-4 kuukautta. 
 • 18-60 vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, voivat hakea 3. rokotteen 4-6 kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta.
 • 4. tehosteannoksen voi antaa voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3-4 kuukautta.

Ajanvaraus

Rokotukseen voi tulla ajanvarauksen kautta tai hakeutumalla ajanvarauksettomaan walk in -rokotukseen. Ajan koronarokotukseen voi varata sähköisessä ajanvarauskalenterissa paikkakunnittain. Valitse oma paikkakuntasi ja aloita ajan varaaminen. Vapaana olevat rokotuspäivät vapaine aikoineen ovat nähtävillä. Kun tuot lapsen rokotukselle, varmistathan, että myös toinen huoltaja hyväksyy rokotuksen. Voit täyttää ja ottaa mukaan Selänteen nettisisuilla olevan rokotusluvan Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiseen.

Ajanvaraus Haapajärvi

Ajanvaraus Pyhäjärvi

Ajanvaraus Reisjärvi

Voit varata ajan myös puhelimitse tiistaisin klo 9-11 puh. 044 770 0702, kuuntele ohje ja valitse numero kaksi (2), koronarokotukset, sinulle soitetaan takaisin.

Walk in -ajanvarauksettomat koronarokotukset

Walk-in rokotusaikoina kaikki 12-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat tulla hakemaan rokotteen ilman ajanvarausta. Lasten 5-11 vuotiaiden tulee varata aika ajanvarauskalenterin kautta tai soittamalla tiistaisin klo 9-11 puh. 044 770 0702.

Haapajärvellä: 

 • Pe 28.1 klo:16.30-19

Pyhäjärvellä:

 • Pe 28.1 klo:16-19
 • Pe 4.2 klo:17-19
 • Pe 11.2 klo:17-19
 • Pe 18.2 klo:17-19
 • Pe 25.2 klo:17-19

Reisjärvellä:

 • To 27.1 klo:15-18
 • La 29.1 klo:10-13

5-11 -vuotiaiden lasten rokottaminen

Lasten rokotuksiin tulee varata aika ajanvarauskalenterista. Rokotukset annetaan neuvoloissa. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 5-11-vuotiaat neuvola- ja alakouluikäiset lapset tulevat koronarokotukseen ensisijaisesti huoltajan kanssa. Huoltajat päättävät yhdessä lapsen rokottamisesta ja lapsen rokottamiselle tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lapsen rokotuksessa mukana oleva huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta. 

Voit täyttää rokotusluvan Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiseen. Mikäli huoltaja on estynyt tulemasta paikalle, huoltajien allekirjoittama suostumuslomake on oltava lapsen mukana esim. jos isovanhemmat käyttävät rokotuksella.

Ajanvaraus Haapajärvi

Ajanvaraus Pyhäjärvi

Ajanvaraus Reisjärvi

Haapajärvellä: 

 • Ma 31.1 klo:14-16
 • Ti 15.2 klo:14-16
 • Ke 23.2 klo:10.30-10.50

Pyhäjärvellä:

 • Pe 4.2 klo:12-15
 • To 10.2 klo:12-13
 • To 17.2 klo:14.30-15.30

Reisjärvellä:

 • La 29.1 klo:10-13

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Tehosterokoteaika annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Tehoste annetaan noin kuuden viikon kuluttua.

Ohjeita huoltajille rokotustilanteeseen varautumiseen:

 • valmistele lapsi rokotusta varten keskustellen lapsesi kanssa hänen ikänsä huomioivalla tavalla ajoissa jo kotona. Rokotuskohta on olkavarren yläosa tai pienen lapsen kohdalla reisilihas.
 • suosittelemme aikuisilla maskin käyttöä rokotustilaan tultaessa ja käsihygieniasta huolehtimista.
 • saapukaa rokotuspaikalle ajoissa niin, että ehdit riisua lapsesi päällysvaatteet ja ottaa lapsen Kela-kortin (henkilöllisyyden varmistaminen) esiin.
 • myös kouluikäisten kohdalla huoltajan mukana olo edellytetään - ellei läsnäolo ole mahdollista, lapsi tuo rokotukseen tullessaan molempien huoltajien allekirjoittaman suostumuslomakkeen.
 • rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan.

Lue lisää THL:n sivuilta koronarokotuksesta lapsille ja nuorille:

5-11 -vuotiaiden lasten koronarokotukset

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Tietoa koronarokotuksesta 12–15-vuotiaalle nuorelle

Tietoa 12–15-vuotiaan huoltajalle

Rokotuspaikat

Rokotteet annetaan pääsääntöisesti terveyskeskuksissa. Seuraa opasteita terveyskeskuksen ovissa. Maskin käyttö on välttämätöntä ja saavuthan paikalle, annettuna aikana. Rokotuksen jälkeinen seuranta-aika rokotuspaikalla on 15 minuuttia. Älä tule rokotukselle, mikäli sinulla on kuumetta. Koronarokotus on maksuton.

Kannattaa tulla mahdollisimman tarkasti annettuna aikana, maksimissaan 2-3 min ennen aikaa, ruuhkan välttämiseksi. Pukeudu siten, että olkavarsi on helppo riisua rokotuksen yhteydessä.

 • Haapajärvellä kulku tk:n ajanvarauksen ovesta, lasten rokotus neuvolassa 
 • Pyhäjärvellä tk:n pääovesta, neuvolan tilat
 • Reisjärvellä neuvolanpään ovesta

Koronavirustaudin sairastaneiden rokottaminen

Koronataudin sairastaneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta, kun 6 kuukautta sairastetusta taudista on kulunut. Voimakkaasti immuunipuutteiselle rokote voidaan antaa jo 1-3 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Jos rokote annetaan pian sairastetun taudin jälkeen, se voi aiheuttaa voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita.

THL suosittelee, että PCR-testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta.

Sairastetun koronataudin ja yhden rokotteen jälkeen toista rokoteannosta

 • suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
 • voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Toinen rokoteannos toimii taudin sairastaneilla samoin kuin kolmas rokoteannos henkilöillä, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia.

Suojatehon kannalta taudin sairastanut tarvitsee toisen annoksen 3–6 kuukauden kuluttua taudista tai ensimmäisestä rokoteannoksesta. Toinen annos voidaan kuitenkin antaa jo aiemmin, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muista painavista syistä. Toinen annos voidaan tällöin antaa tavallisella 6–12 viikon annosvälillä.

Suomessa saa koronatodistuksen, jos on sairastanut PCR-testillä varmistetun koronataudin ja saanut yhden rokoteannoksen.

Kolmatta koronarokotetta suositellaan ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteiselle, koronavirustaudin sairastaneelle. Muut kuin voimakkaasti immuunipuutteiset kaksi rokoteannosta saaneet ja taudin sairastaneet eivät tarvitse kolmatta rokoteannosta.

Neljäs rokoteannos voimakkaasti immuunipuutteisille

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Heillä neljäs rokoteannos toimii tehosteena, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta. Voimakkaasti immuunipuutteisten neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä. 

Tutkimuksissa on nähty, että neljäs rokoteannos nostaa selkeästi neutraloivien vasta-aineiden määrää voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä. THL:n suositus perustuu Kansallisen rokotusasiatuntijaryhmän (KRAR) mietintöön.

Listaus siitä, ketkä kuuluvat voimakkaasti immuunipuutteisiin, löytyy kolmansien rokoteannosten verkkosivulta: Kolmas koronarokoteannos

Alla olevista linkeistä löydät tietoa koronarokotteesta:

Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotteesta (THL)

Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotteesta (FIMEA)

Koronarokotteet Suomessa (STM)

Tietoa koronavirusrokotteesta (ECDC)

Sähköisen ajanvarauksen kautta tehtyjen varauksien ajanmuutokset ja peruutukset voit tehdä sähköpostiin tulleen linkin kautta suoraan tai soittamalla tiistaisin klo 9-11 puh. 044 770 0702, kuuntele ohje ja valitse numero kaksi (2), koronarokotukset, sinulle soitetaan takaisin

Epäselvissä tilanteissa tai jos sinulla on kysyttävää, voit soittaa koronarokotus yhteyshenkilöille: puh. 040 180 8464, 044 4456920, 040 3587233.