Miksi myös nuorten kannattaa ottaa koronarokotus?

Vanhemmista ikäluokista jo suurin osa on saanut ainakin ensimmäisen koronarokotteensa ja nyt rokotetaan nuoria. Myös alle 16-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotukset ovat alkaneet Selänteen alueella.

Miksi myös nuorten kannattaa ottaa koronarokotus?

-Rokotus suojaa hyvin vakavalta tautimuodolta ja myös viime aikoina yhä laajemmalle levinneeltä deltavariantin aiheuttamalta taudin vaikealta muodolta. Tämä Intian variantti tarttuu hyvin herkästi lyhyessäkin kontaktissa ja sen oireena on nuorillakin ollut mm. korkeaa kuumetta ja muita voimakkaita oireita.

-Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä todennäköisemmin voidaan syksyn aikana välttää uudelleen etäkouluun siirtyminen ja ryhmäharrastusten keskeyttäminen. Vaikka nuorilla usein koronainfektion oireet ovat lievempiä kuin vanhemmalla väestöllä, niin suuri lievienkin tartuntojen määrä voi johtaa taas rajoitustoimenpiteiden tarpeeseen.

-Koska virusta alkaa taas syksyn tullen esiintymään enemmän, niin laajalla rokotuskattavuudella voidaan välttää taudin leviäminen ja estää vakavia sairastumisia ja pitää yhteiskuntaa paremmin auki.

-Matkustaminen ulkomaille helpottuu rokotusten myötä. Kun olet ottanut rokotteen, voit tulostaa itsellesi EU:n yhteisen koronarokotustodistuksen Omakannasta. Jatkossa rokotustodistus on tulostettavissa viimeistään 5 vrk kuluttua rokotuksesta. Tutustu aina huolellisesti etukäteen kunkin maan ajankohtaisiin ohjeistuksiin ennen matkaasi.

-Moni nuori opiskelija haluaa lähteä vaihtoon opiskeluaikana ja rokotukset helpottavat tässäkin mielessä matkustamista ulkomaille ja tekevät vaihtoon lähtemisestä turvallisempaa.

-THL:n sivujen mukaan tavoitteena on, että 14.7 lähtien Omakannasta saa tulostettua myös EU:n koronatodistuksen sairastetusta koronavirustaudista ja testituloksesta. Todistukset ovat maksuttomia. Todistusten tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkuvuutta EU:n alueella.

-Ystävien ja kaverien tapaaminen on rokotusten myötä jatkossa turvallisempaa. Jotta saisit parhaan suojan, kannattaa ottaa molemmat rokotteet, jolloin suoja on jo 80-100% luokkaa.

-Kahdesti rokotettuja ei myöskään enää määrätä pääsääntöisesti karanteeniin altistumisen jälkeen.

-Koronarokotteiden haittavaikutukset ovat tavallisimmin lieviä paikallisreaktioita. Vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia.

-Useiden asiantuntijoiden arvio on, että kaikki rokottamattomat tulevat koronainfektion jossain vaiheessa sairastamaan, koska virusta on liikkeellä ympäri maailman vielä pitkään.

-Rokottamalla itsesi suojaat myös muita. Vaikka nuorella tauti olisikin lievempi, hän voi tartuttaa taudin vanhempaan henkilöön, jolla on usein myös taudin vakavuutta lisääviä riskitekijöitä.

Voit varata aikasi koronarokotukseen sähköisesti https://www.selanne.net/koronarokotus-ajanvaraus. Kun tulet rokotusvuorollesi, saat samalla ajan toiseen rokotukseen 12 viikon päähän.

Kun otat rokotteen mahdollisimman pian, saat toisen rokotteen 12 viikon kuluttua ja ehdit saada hyvän suojan rokotteesta ennen syksyn opiskelujen ja harrastusten alkua.

Rokotteena on tällä hetkellä alle 18-vuotiaille mRNA-rokote eli Pfizer -BionTechin Comirnaty ja 18-64-vuotiaille Comirnaty tai Modernan rokote riippuen rokotteiden saatavuudesta.