Selänne aloittaa 3. koronarokotukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ohjeistanut aloittamaan kolmannen koronarokoteannoksen antamisen seuraaville kohderyhmille: kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2 (Koronataudin riskiryhmät). Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. 3. rokotteen voi myös saada samaan aikaan influenssarokotteen kanssa. Ajankohdista tiedotamme myöhemmin.

Selänteen alueella ensimmäiset kakkosrokotteet on annettu huhti-toukokuussa, jolloin niiden antamisesta tulee kuluneeksi 6 kk marraskuun alussa. Kolmas annos parantaa lääketieteellisten riskiryhmien ja iäkkäiden suojaa vakavalta koronavirustaudilta Hoivakodeissa asuville kolmas rokote annetaan ensisijaisesti Selänteen rokotuspisteissä, mikäli asiakas kykenee käymään rokotuksella. Muussa tapauksessa se voidaan antaa omassa asumisyksikössä.

Edellisten ryhmien lisäksi rokotamme edelleen:

  • 1-2 rokotteita, rokotteiden väli on 6-12vk, ja rokotteen saavat kaikki yli 12-vuotiaat
  • voimakkaasti immuunipuutteisia 12 vuotta täyttäneitä. Kolmas rokoteannos täydentää heidän suojaansa. Rokotussarjan kolmas annos voidaan antaa tähän ryhmään kuuluville henkilöille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
  • henkilöille, jotka ovat saaneet 2. rokotteen 3-4 viikon annosvälillä. Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei kuitenkaan toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta. Kolmas rokoteannos voidaan antaa lyhyellä annosvälillä rokotteensa saaneille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Rokotukseen voi tulla ajanvarauksen kautta tai hakeutumalla ajanvarauksettomaan walk in -rokotukseen. Ajan koronarokotukseen voi varata sähköisessä ajanvarauskalenterissa paikkakunnittain. Valitse oma paikkakuntasi ja aloita ajan varaaminen. Vapaana olevat rokotuspäivät vapaine aikoineen ovat nähtävillä. Rokotusajan voi varata myös soittamalla tiistaisin klo:9-11 puh. 044 770 0702, kuuntele ohje ja valitse numero kaksi (2), koronarokotukset, sinulle soitetaan takaisin

Uusimman tutkimustiedon mukaan koronarokotteen teho tartuntaa vastaan hiipuu asteittain toisen annoksen saamisen jälkeen. Rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä kuitenkin erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan.

”Vaikka suurella osalla väestöstä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy oikein hyvänä ainakin kuusi kuukautta, niin lääketieteellisillä riskiryhmillä ja iäkkäillä suoja vaikuttaa heikkenevän nopeammin. Tämän lisäksi heillä on myös suurempi riski terveydellisen tilansa tai ikänsä puolesta sairastua vakavaan koronavirustautiin”, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suomessa kaikki kaksi kertaa rokotetut koronataudin vuoksi tehohoitoon joutuneet tai koronaan kuolleet ovat olleet yli 60-vuotiaita. Kolmas annos parantaa näiden ryhmien heikentynyttä suojaa sekä infektiolta että vakavalta koronavirustaudilta. Alle 60-vuotiailla, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, ei ole toistaiseksi kiirettä saada kolmatta koronarokoteannosta.

”Tällä hetkellä ei ole välitöntä tarvetta koko väestön rokottamiseen kolmannella annoksella, mutta jatkamme tilanteen tarkastelua. Kaksi koronarokoteannosta 6–12 viikon annosvälillä antaa perusterveille alle 60-vuotiaille nykyisen tiedon valossa hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Alle 60-vuotiaiden kohdalla kolmannen koronarokoteannoksen tarpeellisuutta ehditään tarkastella myöhemmin, kun on enemmän tietoja kahden annoksen suojan kestosta sekä kolmannen annoksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tässä ikäryhmässä”, Nohynek kertoo.