Olet tässä

Koronatodistus ja koronapassi

EU:n koronatodistuksella on kaksi käyttötarkoitusta. Se toimii Suomessa koronapassina ja sitä voi käyttää myös matkustaessa. Voit ladata sen Omakannasta.

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Todistuksessa on QR-koodi, josta todistuksen sisältö ja aitous voidaan tarkistaa. QR-koodi toimii vuoden ajan siitä päivästä, jolloin todistus on haettu Omakannasta. Säilytä todistusta yhtä huolellisesti kuin muitakin asiakirjoja, jotka sisältävät sinua koskevia tietoja. Tarvittaessa varaudu pyynnöstä esittämään myös henkilöllisyystodistus.

Koronapassin edellytyksenä on:

  • Täysi rokotesarja (3 rokotetta). EU:n rokotustodistus toimii koronapassina Suomessa 7 vuorokauden kuluttua siitä, kun henkilö on saanut täyden rokotussarjan. Rokotustodistus ei ole voimassa koronapassina, jos rokotustodistuksessa on merkintä 1/2 tai 2/3. Näissä tapauksissa rokotussarjasi on vielä kesken.
  • 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatestitulos. Testitulostodistuksen voimassaolo alkaa näytteen ottamisen ajankohdasta.
  • Sairastumistodistus alle kuusi kuukautta (180 vrk) sitten sairastetusta koronataudista. Sairastamistodistus toimii koronapassina Suomessa 11 vuorokautta siitä, kun henkilö on saanut positiivisen koronatestituloksen.

Miten saan koronapassin?

Saat koronapassina käytettävän EU:n koronatodistuksen Omakannasta (www.kanta.fi):

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta ”Koronatodistus”. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Jos tarvitset apua pdf:n tallentamisessa tai näyttökuvan ottamisessa puhelimeen, kirjastojen digituki auttaa niin Haapajärvellä, Reisjärvellä, Pyhäjärvellä kuin Kärsämäelläkin.

Jos tarvitset tulosteen koronatodistuksesta ja sinulla ei ole tulostinta, voit tulostaa todistuksen ilmaiseksi kirjastossa. 

Voit tarkistaa Omakannasta koronatodistuksesi tiedot. Jos todistus saadusta rokotteesta puuttuu Omakannasta, ota yhteyttä omaan kiireettömään ajanvaraukseen asian selvittämiseksi. 

Jos et voi käyttää Omakantaa, alaikäinen itse tai hänen huoltajansa eivät pääse Omakantaan katsomaan tietoja ja tulostamaan koronatodistusta, voi koronatodistuksen saada tulosteena terveydenhuollosta. Paperisen tulosteen Ppky Selänteen alueella saat soittamalla kiireettömään ajanvaraukseen puh. 044-7700702 arkisin klo:9-14 välisenä aikana tai Klinikin kautta. Pyydämme huomioimaan, että todistuksen käsittelyssä on noin 10 päivän viive ruuhkasta johtuen.

Lue lisää koronatodistuksesta THL:n sivuilta.

 

EU:n koronarokotustodistuksen hyväksyntäaika jatkossa 9 kuukautta matkustuskäytössä

Helmikuusta 2022 lähtien EU:n koronarokotustodistukset hyväksytään matkustuskäytössä vain yhdeksän kuukauden ajan eli 270 päivää perussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei todistuksen voimassaoloa toistaiseksi rajoiteta.

Jos toisesta rokotuksesta on yli 270 päivää, EU:n rokotustodistus ei enää kelpaa matkustamiseen EU:ssa sisäisesti.

Toimi näin

  • Huolehdi, että EU:n koronarokotustodistuksesi on voimassa. Hakeudu kolmanteen rokotukseen ennen kuin yhdeksän kuukautta on kulunut toisesta rokotuksesta. THL suosittelee kolmansia rokotuksia kaikille 18 vuotta täyttäneille. Tarkista suositeltu rokotusaikataulu THL:n verkkosivuilta.
  • Lataa todistus Omakannasta uudelleen kolmannen rokotuksen jälkeen. Eli jos olet ladannut puhelimeen tai tulostanut Omakannasta todistuksen toisen rokotuksen jälkeen, kolmannen rokotuksen tieto ei päivity automaattisesti todistukseen vaan todistus pitää itse ladata uudestaan Omakannasta. Hae Omakannasta uusi todistus ennen kuin 270 päivän raja umpeutuu. Muista ottaa käyttöön todistus, jossa on merkintä rokotteesta ja annosten määrästä merkintä 3/3.
  • Selvitä, minkälaisia todistuksia tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen, sillä eri maiden koronatodistusten käytännöt ja vaatimukset voivat vaihdella. Ennen matkalle lähtöä on myös hyvä tarkistaa kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus. EU-maita koskevat matkustusohjeet ja -rajoitukset on koottu Re-open EU -verkkosivustolle (reopen.europa.eu)